Queen Anne – Tides Hopp over til innhold

Queen Anne

Historien om vinsjsetet startet på seilbåten Queen Anne. Hun var frem til nylig eid av en av de som var med på å grunnlegge Tides, Anders Onsager. Queen Anne var faktisk den aller første båten som ble bygget av Baltic Yachts, designet av et kanadisk firma som heter C&C Design. Baltic Yachts sto selv for interiørdesignet. Denne båten var spesialdesignet for å være så behagelig som mulig å leve på, og passet like godt til regattaer som til rolige turer.

Historien om Baltic Yachts startet med fem unge karer som forlot et annet selskap som het Nautor for å starte sitt eget firma. De var brennende opptatt av båter og sugne på å lære og teste ut ny teknologi. Drømmen deres var å bygge båter som var lettere og raskere.

De satte opp verkstedet sitt i en liten landsby som het Bound. På 1970-tallet hadde landsbyen bare én telefonlinje! I starten var det skikkelig tøft, med snø som lavet ned hver dag mens de bygde det første skuret sitt.

Designet

Deres første design var laget for konkurransedyktig havseiling, og de gjorde mye research for å finne det beste utstyret og det optimale dekk-oppsettet. Likevel glemte de ikke komfort – det var en topprioritet for dem. Den romslige cockpiten og det ryddige dekket var perfekt for regatta, samtidig som det var god plass til en behagelig ferie-seilas eller en fest i havna.

Innsiden av båten var også superkomfortabel, med en stor hovedlugar akterut, utstyrt med to køyer og høykvalitets interiør. I den fremre delen av båten var det godt med plass og godt lys, i tillegg til mye ventilasjon i navigasjons- og bysseområdene. Salongen hadde superkomfortable sitte- og soveplasser, og de la mye vekt på ventilasjon og optimalisering av plassen. Interiøret handlet om å bruke treverk på en tradisjonell, finsk måte.

Forut for sin tid

Baltic 46 var langt forut for sin tid, med teknologi som fortsatt overgår mange masseproduserte båter i dag. De utførte design- og ytelsesstudier allerede høsten 1973, og testet til og med ulike skrogmodeller i tanker.

båten var full av innovative løsninger, som laminater basert på sandwichkonstruksjon og et tynnere teakdekk enn det som var vanlig. Teakdekket ble limt til FRP-dekket med epoxy for holdbarhet, vektbesparelse og ekstra styrke. Den hadde også rigg med stangstag, noe som på den tiden kun var brukt på mer ekstreme racingbåter.

Hamburg Boat Show

Baltic Yachts viste frem Baltic 46 på Hamburg Boat Show i 1974, og den ble en umiddelbar suksess! En berømt norsk olympisk seiler ved navn Theodor "Teddy" Sommerschield så båten på messen, og bare måtte ha den. De signerte en kontrakt, og resten er historie.

I løpet av de neste to årene leverte de hele 43 båter!

Admirals Cup 1975

Et år etter Theodor Sommerschield fikk Diva i Kiel, spurte kanadierne om de kunne leie den til Admiral's Cup-laget sitt. Admiral's Cup var en stor greie den gangen, og i 1975 brakte den 57 båter fra 19 forskjellige land til Cowes på Isle of Wight.

Diva konkurrerte mot noen av de største havseilerne, som vinnerlaget fra Storbritannia, Battlecry, Yeoman XX og Noryema, samt Pinta, Rubin og Duva fra Tyskland, og Charisma, Tenacious og Robin fra USA. Selv om det canadiske laget ikke gjorde det så bra, var det fortsatt en fantastisk opplevelse, ifølge Teddy Sommerschields sønn, Johan, som seilte på Diva med OL-sølvmedaljevinner i Star-klassen Per Ola Wiken.

Familien Onsager

Da Anders Onsagers far, Sverre, kjøpte båten i 1979, omdøpte han den til Queen Anne etter sin kone. Han fikk en båt som allerede hadde mange oppgraderinger, som 18 vinsjer, en slipepidestall og en enorm seilgarderobe. Og vet du hva? De vinsjene er fortsatt i bruk i dag!

Spol frem til 2022–2023, og denne ikoniske båten, Baltic 46 Queen Anne (opprinnelig kalt Diva), kom tilbake til verftet for en overhaling og fikk delta i feiringen av selskapets 50-årsjubileum.

Nå får den neste generasjonen oppleve den spesielle livsstilen som Queen Anne tilbyr. Anders' barndomsvenn, Mathias, som er en av grunnleggerne av Tides, har hatt mange fantastiske familieturer på Queen Anne siden han var barn. Etter hvert som de ble eldre og Anders tok over eierskapet, begynte de å ta med sine egne barn, og nå elsker de sjøen like mye som foreldrene.

Queen Anne vil definitivt være til stede for den neste generasjonen også.